Εμποροοικονομικα Νεα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ

55576258_1495533480584031_8595519819011325952_n

19 Φεβρουαρίου 2019

Μετά τον αγώνα που έδωσε η Τουριστική Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Αμμοχώστου σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές της Επαρχίας Αμμοχώστου στις 4 Φεβρουαρίου 2019 εγκαινιάστηκαν μεταξύ άλλων τα νέα γραφεία του τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως καθώς και του τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας Αμμοχώστου στο Παραλίμνι.

Σαφώς η μεταφορά των τμημάτων στην Επαρχία Αμμοχώστου είναι μία εξέλιξη την οποία χαιρετίζουμε όμως η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει τα τμήματα αυτά για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της Επαρχίας.

Κατά την συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΤΕΒΕΑ με τα δύο τμήματα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης των τμημάτων. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι πάρα πολλές και σε διάφορες ειδικότητες. Ενδεικτικά δεν υπάρχει κλητήρας στο τμήμα Πολεοδομίας ενώ παρατηρείται υποστελέχωση στο αρχείο και στην τεχνική υπηρεσία. Η υποστελέχωση των τμημάτων προέκυψε από τη μη πλήρωση των κενών θέσεων λόγω αφυπηρετήσεων, καθώς και από το γενικότερο πάγωμα των προσλήψεων στον Δημόσιο Τομέα. Η ευρύτερη ανάκαμψη της Οικονομίας και ιδιαίτερα στον τομέα των ακινήτων  που γνωρίζει η Επαρχία Αμμοχώστου και η Κύπρος γενικότερα, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για περαιτέρω προσλήψεις στα τμήματα.

Στο κτίριο δεν υπάρχει καντίνα για εξυπηρέτηση των εργαζομένων καθώς και των πολιτών που επισκέπτονται τα τμήματα. Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι ο χώρος υποδοχής – αναμονής είναι πάρα πολύ μικρός για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που προκύπτουν από την καθημερινή εξυπηρέτηση του κοινού.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης και προτάσεις – εισηγήσεις που μπορούν να βοηθήσουν τα τμήματα να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο φόρτο εργασίας τους, πέραν από την περαιτέρω στελέχωσή τους όπως η χρήση του διαδικτυακού συστήματος «Αριάδνη» από περισσότερους πολίτες. Μέσω του συστήματος «Αριάδνη» δίδεται η δυνατότητα σε ιδιώτες και Τράπεζες να ζητήσουν την έκδοση πιστοποιητικών και γενικά να υποβάλουν διάφορες αιτήσεις που θα βοηθήσει στην μείωση του φόρτου εργασίας των τμημάτων. Θα πρέπει να γίνει καλύτερη και πιο στοχευμένη εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τις δυνατότητες του συστήματος, καθώς και εκπαίδευση για όσες πολίτες επιθυμούν να ενημερωθούν για το σύστημα.

Τα τμήματα παρέχουν την δυνατότητα σε νέους πτυχιούχους Μηχανικούς να αποκτήσουν την εργασιακή πείρα του ενός έτους που απαιτείται για την εξασφάλιση της άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματός τους, μέσω προγραμμάτων της ΑΝΑΔ. Η συγκεκριμένη δυνατότητα πρέπει να προωθηθεί τόσο μέσω των Πανεπιστημίων για καλύτερη ενημέρωση των αποφοίτων μηχανικών όσο και από το ΕΤΕΚ.

Τέλος, η ΤΕΒΕΑ θα συνεχίσει να στηρίζει όλες τις Κυβερνητικές Υπηρεσίες της Επαρχίας Αμμοχώστου μέσω των δράσεων της και θα συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2012 μαζί με τις Τοπικές Αρχές για την επίλυση των προβλημάτων της Επαρχίας μας.

T.E.B.E.A.